Clicky

Rugaciunea de Mijlocire

Rugaciunea de Mijlocire

 - Exemplul lui Cristos
Esti aici: Rugaciunea >> Rugaciunea de Mijlocire

Rugaciunea de Mijlocire – Ce este ea?
Rugaciunea de mijlocire este rugaciunea pentru ceilalti. Un mijlocitor este unul care ia locul altuia sau pledeaza pentru cineva. Un studiu biblic defineste mijlocirea ca “rugaiune sfanta, plina de credinta si perseverenta, cand cineva pledeaza la Dumnezeu pentru altcineva care are nevoie disperata de interventia lui Dumnezeu”.


Rugaciunea de Mijlocire – Baza biblica
Baza biblica pentru lucrarea de mijocire a credinciosului din Noul Testament este chemarea noastra de a fi preoti la Dumnezeu. Cuvantul lui Dumnezeu declara ca noi suntem o preotie sfanta (1 Petru 2:5), o preotie imparateasca (1 Petru 2:9) si o imparatie de preoti (Apocalipsa 1:5).

Contextul pentru intelegerea acestei chemari la mijlocire preoteasca se gaseste in exemplele preotiei levitice din Vechiul Testament. Responsabilitatea preotului era sa stea inainte si intre. El statea inaintea lui Dumnezeu pentru a-I sluji cu jertfele si darurile care se aduceau. De asemenea preotul statea intre un Dumnezeu neprihanit si un om pacatos aducandu-i laolalta la locul jertfei cu sange.

Evrei 7:11-19 explica diferenta intre slujirea preoteasca din Vechiul si cea din Noul Testament. Preotia levitica din Vechiul Testament se transmitea din generatie in generatie prin descendentii din semintia lui Levi. “Preotia dupa randuiala lui Melhisedec” despre care se vorbeste in acest pasaj este “o randuiala noua” de preoti spirituali in cadrul careia Domnul Isus este Marele Preot. Ea ni se transmite prin sangele Lui si nasterea noastra spirituala ca si fapturi noi in Cristos.


Rugaciunea de Mijlocire – Exemplul nostru de mijlocire
Isus Cristos este exemplul nostru de rugaciune de mijlocire. Isus sta inaintea lui Dumnezeu si intre El si omul pacatos, exact asa cum stateau preotii in Vechiul Testament: “Caci este un singur Dumnezeu, şi este un singur mijlocitor intre Dumnezeu si oameni: Omul Isus Hristos” (1 Timotei 2:5). Cristos este Acela care a murit si apoi a inviat si sta la dreapta lui Dumnezeu si mijloceste pentru noi (Romani 8:34). De asemenea, El ii poate mantui pe toti aceia care vin la Dumnezeu prin El, pentru ca El traieste mereu pentru a mijloci pentru ei (Evrei 7:25).

Isus il aduce pe omul pacatos laolalta cu Dumnezeu in locul jertfei cu sange pentru pacat. Nu mai este nevoie de sangele animaleleor cum a fost in Vechiul Testament. Acum avem intrare libera la Dumnezeu pe baza sangelui lui Isus care a curs pe crucea de la Golgota pentru ispasirea pacatelor. Datorita sangelui lui Isus, putem veni la Dumnezeu cu incredere si indrazneala (Evrei 4:14-16).

Isus era mijolocitor cand era pe pamant. El S-a rugat pentru cei bolnavi si posedati de demoni. S-a rugat pentru ucenicii Lui. S-a rugat chiar pentru tine si pentru mine cand a mijlocit pentru toti care vor crede in El. Isus a continuat lucrarea Sa de mijlocire dupa moartea si invierea Sa, cand S-a inaltat la cer. Acum El este Mijlocitorul nostru in cer.


Rugaciunea de Mijlocire – Mijlocirea eficienta
In rugaciunea de mijlocire noi urmam functia preotilor din Vechiul Testament si exemplul lui Isus din Noul Testament – stand inaintea lui Dumnezeu si intre un Dumnezeu drept si un om pacatos. Pentru a sta in mod eficient “intre” mai intai trebuie sa stam “inaintea” lui Dumnezeu pentru a avea intimitatea necesara indeplinirii acestui rol. Numeri 14 este unul dintre cele mai marete texte de mijlocire din Biblie. Moise a putut sta intre Dumnezeu si omul pacatos pentru ca statea “inaintea” Lui si avea o partasie intima cu El. Numeri 12:8 relateaza ca Dumnezeu vorbea cu Moise ca si cu un prieten si nu doar prin vedenii si vise, asa cum a facut cu alti profeti.

Ca si credinciosi ai Noului Testament, noi nu mai aducem animale ca jertfe cum a fost in vremurile Vechiului Testament. Noi stam inaintea lui Dumnezeu pentru a-I aduce jertfe duhovnicesti de lauda (Evrei 13:15) si jertfa - propriile noastre vieti (Romani 12:1). Pe baza acestei relatii intime cu Dumnezeu putem sta “intre” El si ceilalti, slujind ca avocat si mijlocitor pentru ceilalti.

Petru foloseste doua cuvinte pentru a descrie lucrarea de preot: “sfant” si “imparatesc”. Sfintenia este necesara pentru a sta inaintea lui Dumnezeu (Evrei 12:4). Putem face acest lucru doar pe baza neprihanirii lui Cristos, nu prin neprihanirea noastra. Cuvantul “imparatesc” descrie autoritatea imparateasca care ne este data ca membri ai “familiei imparatesti”; astfel vorbind, avem acces legitim la tronul lui Dumnezeu.

Cerceteaza Mai Adanc!


Iti place aceasta informatie? Ajuta-ne, impartasind-o cu altii folosind butoanele de social media de mai jos. Ce este aceasta?




Urmareste-ne:




English  
Social Media
Urmareste-ne:

Impartaseste-ne:


Inchinare

Lauda lui Dumnezeu
Rugaciunea pentru Seninatate
Lauda si inchinare
Postul si Rugaciunea
Rugaciunea lui Iaebet
Rugaciunea “Tatal nostru”
Rugaciunea la Masa de Craciun
Rugaciunea de Mijlocire
Inchinarea
Material Suplimentar De Explorare...

Partasie
Ucenicie
Slujire
Evanghelizare
 
 
Perspectiva Stiintifica
Perspectiva Filosofica
Este Biblia Adevarata?
Cine Este Dumnezeu?
Este Isus Dumnezeu?
De Ce Crestinismul?
Crestere in cunoasterea
Probleme frecvente
Provocarile vietii
Recuperare
 
Cauta
 
Add Rugaciunea de Mijlocire to My Google!
Add Rugaciunea de Mijlocire to My Yahoo!
XML Feed: Rugaciunea de Mijlocire
Rugaciunea Home | Despre Noi | Harta site
Copyright © 2002-2021 AllAboutPrayer.org, Toate Drepturile Rezervate.