Clicky

Семейна молитва

Семейна молитва

 - Силна връзка
Вие сте тук: Молитвата >> Семейна молитва

Семейна молитва – запазване
Един от най-важните Божии приоритети е запазването на семейните отношения. Бог е създал брака ( Битие 2:18, 24 ) и семейството, за да изпълни Неговата цел и да обогати живота ни ( Псалм 127:3 ). Въпреки че технологията е подобрила качеството на нашата работа и е позволила семействата да останат във връзка по електронен път, тя също така е ограничила комуникацията. Все повече, родителите и техните деца се дистанцират един от друг емоционално и духовно. В крайна сметка, в ерата на най-напреднала комуникация, семейството "не общува" с Бог, пропускайки семейните молитви.

Семейството е установено при божественото сътворение и Сатана използва всички обстоятелства, които насърчават спорове и разрушение в рамките на взаимоотношенията ( Ефесяни 4:26-27 , 1 Петрово 5:7-8 ). По-голямата част от семействата рядко участват в дейности заедно, насочвайки вниманието си към телевизор или компютър. Чрез липсата на диалог между членове на семейството, родителите и децата страдат от липса на единство с Бога чрез молитва.


Семейна молитва – привилегия
Ние можем да си припомним познатите детски молитви, "Бог е велик, Бог е добър. И ние Му благодарим за тази храна." Като дете, аз бях изправен пред вероятността от това някакво "същество" да се крие под леглото ми и се молех: "Ако умра преди да се събудя, се моля Господ да вземе душата ми." Някои семейства могат да изберат предварително да установят молитви или повторения, докато други могат да предпочетат спонтанни, по-малко структурирани молитви. И в двата случая молитвите са привилегия, която изисква посвещение между родител и дете, както и Бог. Включването на Бог в ежедневните обстоятелства помага както на детето, така и на майка да се разбират един друг. Със свободата да се молят заедно, семействата са партньори, изграждащи здрави духовни основи в домовете си ( 1 Коринтяни 3:09, 11 ).

Семейните молитви се простират отвъд тези преди хранене и лягане. Нашите нужди се простират и оттатък храната и страховете. Семействата трябва да обсъждат и да се молят заедно по различни въпроси. Чрез включване на стих(ове) от Библията ( Ефесяни 6:1-3 ) в молитва, децата могат да бъдат насърчавани да молят Бог да им помогне да се подчиняват на родителите си. Родителите показват послушание към Бога с уважението и почитта помежду си (1 Петър 3:7 ). Децата усещат сигурност, виждайки техните родители да се молят също и за Божията помощ. Ако майката се стреми да угоди на Бога в молитвите си, Бог награждава семейството и ( Притчи 31:10-12, 28-29 ). Ако бащата поеме мястото си на духовен водач в дома, Бог благославя семейството ( Битие 18:19 ). И по примера, децата им ще се обръщат към Бог редовно, все едно пълзят до скута на Баща си.


Семейна молитва – защита
В семейната молитва е важно да запомните, че нашият Небесен Отец обича да разговаря с децата и се грижи за проблемите им. Разбирането, че Той предпазва и ни спасява от страховете ни, предоставя безценен мир и единство в семейството. Молитвата заедно позволява на децата да изразят опасенията си и на земния си родител и на техния "Отче, Свети Отче" ( Римляни 8:15 ) едновременно. Когато нашата дъщеря беше малка, четяхме Римляни 8:38-39 и след това се молихме, като благодарихме на Бога за Неговата любов и Го помолихме да я пази, когато тя започва първи клас. Години по-късно, когато дъщеря ни влезе в колеж, нашите семейни молитви ни свързаха още по-близо, знаейки, че Бог е верен.

Ползите от семейните молитви влияят на родителите по вълнуващ начин. Безработицата може да разруши брака и да раздели семейството. Когато Дейв загуби работата си от 8 години, той бе потресен. Децата започнаха да се молят за баща си преди и след училище. Дейв и Кристи споделиха нуждата си от насока и ресурси с децата си. Дейв си спомня: "Имаше дни, когато се чувствах разочарован и сърцето ми беше неспокойно. Но тогава едно от децата поставяше ръката си на рамото ми и молеше Бог да "помогне на татко да не бъде тъжен и за някои добри хора да дадат на татко работа." Дейв споделя как е чувствал сърцето си пазено, дори защитено, когато семейството му се молело заедно с него. Когато идеалната работа била налице, цялото семейство благодарило и децата им разбрали важната си роля в молитвата (Филипяни 4:6-7 ). Молитвата изгражда защитна стена около семействата.


Семейна молитва – приоритет
Въпреки че семейната молитва е ефективна при укрепване на членовете, често е трудно да се намери определено време за молитва. Родителите подхождат към семейната молитва с най-добри намерения и почти веднага виждат, че нямат място в графиците си. Един родител може да се чувства неквалифициран да води в молитва, като вярва, че това ще бъде и неефективно общуване с Бога. Така че има ли насоки за установяване на семейната молитва като приоритет всеки ден?

  • T говорете за всичко, което ви безпокои, независимо колко е малко ( 1 Петър 5:7 ).
  • I Приканете Бог да разкрие Своите цели, планове и желания за вашия живот (1 Йоан 5:14-15 ).
  • М Направете Бог глава на вашия дом ( Второзаконие 6:5-9 ).
  • E Очаквайте Бог да отговори, докато вие смирявате себе си пред Него (Марк 11:22-25 ).
Семейни молитви. . . . . единственото нужно е ВРЕМЕ (TIME).

Научете повече за молитвата!


Хареса ли ви информацията? Помогнете ни, като споделите с другите, използвайки бутоните за публикуване.
Следвайте ни на:
English  
Social Media
Следвайте ни на:

Споделете ни:


Хваление

Молитва за Деня на благодарността
Силата на молитвата
Ежедневна молитва
Молитви за жени
Отче наш
Молитва на Бъдни вечер
Молитвата на Явис
Слава на Бог
Молитва на смирение
Additional Content To Explore...

Общуване
Ученичество
Служение
Евангелизъм
 
 
Бог съществува ли научно доказано?
Бог съществува ли според философите?
Библията истинна ли е?
Кой е Бог?
Кой е Исус?
Защо християнството?
Да израснеш с Бог
Популярни теми
Предизвикателства на живота
Възстановяване
 
ТЪРСЕНЕ
 
Add Семейна молитва to My Google!
Add Семейна молитва to My Yahoo!
XML Feed: Семейна молитва
Молитвата Home | За нас | Карта на сайта
Авторски права © 2002-2021 AllAboutPrayer.org, Всички права запазени.