Clicky

Застъпническа молитва

Застъпническа молитва

 - Примерът на Христос
Вие сте тук: Молитвата >> Застъпническа молитва

Застъпническа молитва – какво представлява?
Застъпническата молитва е молитва за другите. Застъпник е този, който заема мястото на друг или защитава друг. Едно проучване на Библията определя ходатайството като "свещена, постоянна молитва с вяра, при която някой вика към Бога от името на друг или други, които отчаяно се нуждаят от намеса на Бог."


Застъпническа молитва – библейската основа
Библейската основа за служението на новозаветните вярващи на застъпническа молитва е нашето призвание като свещеници на Бог. Словото на Бог заявява, че ние сме свято свещенство (1 Петрово 2:4), царско свещенство (1 Петрово 2:9) и царство свещеници (Откровение 1:5).

Основата на разбирането на това призвание за свещеническо ходатайство се намира в старозаветния пример на левитските свещеници. Отговорността на свещеника беше да застане пред и между. Той стоеше пред Бога да Му служи с жертви и приноси. Свещениците също стояха между един праведен Бог и грешния човек, обединявайки ги в мястото на кръвна жертва.

Евреи 7:11-19 обяснява разликата между старозаветното и новозаветното служение на свещеника. Старозаветното левитско свещенство беше предавано от поколение на поколение чрез потомците на племето на Левий. "Свещеничеството на Мелхиседек", за което се говори в този пасаж, е "новия ред" за духовни свещеници, на който Господ Исус е Първосвещеник. Това се предава към нас чрез Неговата кръв и нашето духовно раждане като нови създания в Христа.


Застъпническа молитва – нашия пример за ходатай
Исус Христос е нашият пример за застъпническа молитва. Исус стои пред Бога и между Него и грешния човек, точно както в Стария завет бяха свещениците: Защото има само един Бог и един ходатай (застъпник) между Бога и човеците, човекът Христос Исус (1 Тимотей 2:5). Христос е Онзи, Който умря, а също беше възкресен, Който е от дясната страна на Бога и Който ходатайства за нас (Римляни 8:34). Ето защо Той може да избави тези, които идват при Бога чрез Него, тъй като Той винаги живее, за да ходатайства за тях (Евреи 7:25).

Исус събира грешния човек и праведния Бог заедно на мястото на кръвната жертва за грях. Вече не е необходима кръвта на животни, както беше в Стария завет. Сега можем да имаме достъп до Бога въз основа на кръвта на Исус, която беше пролята на кръста на Голгота за опрощение на греховете. Поради кръвта на Исус, ние можем да се обърнем към Бог смело, без страх (Евреи 4:14-16).

Исус беше ходатай, докато беше тук на земята. Той се молеше за тези, които са болни и обладани от демони. Той се молеше за Своите ученици. Той дори се моли за вас и мен, когато ходатайстваше за всички онези, които ще повярват в Него. Исус продължи служението Си на ходатайство след Неговата смърт и възкресение, когато се завърна в Небето. Сега Той служи като наш застъпник в Небето.


Застъпническа молитва – ефективно ходатайство
В застъпническата молитва ние следваме старозаветните свещенически функции и новозаветния пример на Исус - стоящ пред Бога и между праведния Бог и грешния човек. За да бъдем ефективни, стоящи "между" ние трябва първо да стоим "пред" Бог и да развием интимността, необходима за изпълнението на тази роля. Числа 14 е един от най-големите записи на застъпническа молитва в Библията. Моисей можеше да стои между Бога и грешния човек, защото той стоеше "пред" и беше развил интимността на комуникация. Числа 12:8 записва, когато Бог говори с Моисей като приятел на приятел, а не чрез видения и сънища, както го правеше с други пророци.

Като новозаветни вярващи ние вече не жертваме животни, както в старозаветни времена. Ние стоим пред Господа да принесем духовни жертви на хвала (Евреи 13:15) и жертва на собствения си живот (Римляни 12:1). Въз основа на тази интимна връзка с Бога ние можем да стоим "между" Него и другите, служейки като адвокат и застъпник за тях.

Петър използва две думи, за да опише това свещенослужение: "Свято" и „царско”. Светостта е необходима, за да стоим пред Господа (Евреи 12:14). Ние можем да правим това само въз основа на правдата на Христос, а не на нашата собствена праведност. Царствеността е описателна за царската власт, която ни е делегирана като членове на "царското семейство", така че да говорим със законен достъп до тронната зала на Бога.

Продължете по-нататък сега!


Хареса ли ви информацията? Помогнете ни, като споделите с другите, използвайки бутоните за публикуване.
Следвайте ни на:
English  
Social Media
Следвайте ни на:

Споделете ни:


Хваление

Молитви за жени
Молитва на Бъдни вечер
Молитвата на Явис
Силата на молитвата
Молитва за Деня на благодарността
Слава на Бог
Молитва на смирение
Отче наш
Застъпническа молитва
Additional Content To Explore...

Общуване
Ученичество
Служение
Евангелизъм
 
 
Бог съществува ли научно доказано?
Бог съществува ли според философите?
Библията истинна ли е?
Кой е Бог?
Кой е Исус?
Защо християнството?
Да израснеш с Бог
Популярни теми
Предизвикателства на живота
Възстановяване
 
ТЪРСЕНЕ
 
Add Застъпническа молитва to My Google!
Add Застъпническа молитва to My Yahoo!
XML Feed: Застъпническа молитва
Молитвата Home | За нас | Карта на сайта
Авторски права © 2002-2021 AllAboutPrayer.org, Всички права запазени.