Clicky

Молитва и пост

Молитва и пост

 
Вие сте тук: Молитвата >> Молитва и пост

Молитва и пост – определение
Молитвата и постът се определят като доброволно отказване от храна, за да се съсредоточиш върху молитва и общение с Бога. Молитвата и постът често вървят ръка за ръка, но това не винаги е така. Можете да се молите, без да постите и да постите без молитва. Пълна ефективност се постига, когато тези две дейности са обединени и посветени на Божията слава. Да имаш време, посветено на молитва и пост, не е начин да манипулираш Бог в това, което искаш. Вместо това, то е просто да наложиш на себе си да се съсредоточиш и да разчиташ на Бога за сила, снабдяване и мъдрост, която ви трябва.


Молитва и пост – какво казва Библията
В Стария завет законът изрично изисква молитва и пост само за един случай, който е на Деня на изкуплението. Този обичай става известен като "ден на пост" (Еремия 36:6) или "Поста" (Деяния 27:9). Моисей пости по време на 40 дни и 40 нощи, когато беше на планината Синай, получавайки Божия закон (Изход 34:28). Цар Йосафат призова за пост целия Израил, когато те щяха да бъдат нападнати от моавците и амонците (2 Летописи 20:3). В отговор на проповядването на Йона, мъжете на Ниневия постиха и се облякоха с вретище (Йона 3:5). Молитвата и поста често се практикуваха в случай на бедствие или проблеми. Давид пости, когато научи, че Саул и Йонатан бяха убити (2 Царе 1:12). Неемия отдели време за молитва и пост щом разбра, че Ерусалим е все още в развалини (Неемия 1:4). Дарий, царят на Персия, пости цяла нощ, след като бе принуден да хвърли Данаил в рова с лъвовете (Данаил 6:18).

Молитвата и постът също присъстват и в Новия завет. Анна "нощем и денем служеше Богу в пост и молитва" в Храма (Лука 2:37). Йоан Кръстител учи учениците си да постят (Марк 2:18). Исус пости 40 дни и 40 нощи, преди изкушението Му от Сатана (Матей 4:2). Църквата на Антиохия пости (Деяния 13:2) и изпрати Павел и Варнава на първото им мисионерско пътуване (Деяния 13:3). Павел и Варнава прекараха известно време в молитва и пост за назначаването на старейшините в църквите (Деяния 14:23).


Молитва и пост – изискване или препоръчително?
Словото на Бог не заповядва специално на вярващите да прекарват време в пост и молитва. В същото време, молитвата и поста определено са нещо, което трябва да се прави. Твърде често, обаче, фокусът на молитвата и поста е във въздържането от храна. Вместо това, целта на християнския пост трябва да бъде да свалим погледа си от нещата от този свят и да съсредоточим мислите си върху Бога. Постенето винаги трябва да бъде ограничено в определен срок, защото неядето за дълги периоди може да бъде вредно за организма. Постенето не е метод за наказване на телата ни и не трябва да се използва като "метод за диета" също. Ние не трябва да прекарваме времето си в пост и молитва, за да отслабнем, а по-скоро да получим по-дълбоко общение с Бога.

Сваляйки погледа си от нещата от този свят чрез молитва и библейски пост, можем да се съсредоточим по-добре върху Христос. Матей 6:16-18 заявява: "А когато постите, не бивайте унили, като лицемерите; защото те помрачават лицата си, за да ги виждат човеците, че постят; истина ви казвам: Те са получили вече своята награда. А ти, когато постиш, помажи главата си и умий лицето си, за да те не виждат човеците, че постиш, но Отец ти, Който е в тайно; и Отец ти, Който вижда в тайно, ще ти въздаде."


Молитва и пост – какво постигат?
Времето, прекарано в молитва и пост не е автоматично ефективно в осъществяването на желанията на тези, които постят. Постене или непостене, Бог само обещава да отговори на нашите молитви, когато искаме според Неговата воля. 1 Йоан 5:14-15 ни казва: "И увереността, която имаме спрямо Него е това, че ако просим нещо по Неговата воля, Той ни слуша; и ако знаем, че ни слуша, за каквото и да Му попросим, знаем че получаваме това, което сме просили от Него." По времето на пророк Исая хората мърмореха, че са постили, но Бог не отговори по начина, по който те искаха (Исая 58:3-4). Исая отговори с обявяване, че външната проява на пост и молитва, без покорно отношение на сърцето, е безсмислена (Исая 58:5-9).

Как може да знаете дали се молите и постите според Божията воля? Молите ли се и постите ли за нещата, които почитат и прославят Бога? Библията ясно ли показва, че това е Божията воля за вас? Ако се молим за нещо, което не почита Бог или не е Божията воля за живота ни, Бог няма да даде това, което искаме, независимо дали постим или не. Как можем да разберем Божията воля? Бог обещава да ни даде мъдрост, когато поискаме. Яков 1:5 ни казва: "Но ако някому от вас не достига мъдрост, нека иска от Бога, Който дава на всички щедро без да укорява, и ще му се даде."

Научете повече за молитвата!


Хареса ли ви информацията? Помогнете ни, като споделите с другите, използвайки бутоните за публикуване.
Следвайте ни на:
English  
Social Media
Следвайте ни на:

Споделете ни:


Хваление

Молитва на смирение
Молитва на Бъдни вечер
Молитвата на Явис
Молитва за Деня на благодарността
Силата на молитвата
Молитви за жени
Отче наш
Застъпническа молитва
Ежедневна молитва
Additional Content To Explore...

Общуване
Ученичество
Служение
Евангелизъм
 
 
Бог съществува ли научно доказано?
Бог съществува ли според философите?
Библията истинна ли е?
Кой е Бог?
Кой е Исус?
Защо християнството?
Да израснеш с Бог
Популярни теми
Предизвикателства на живота
Възстановяване
 
ТЪРСЕНЕ
 
Add Молитва и пост to My Google!
Add Молитва и пост to My Yahoo!
XML Feed: Молитва и пост
Молитвата Home | За нас | Карта на сайта
Авторски права © 2002-2021 AllAboutPrayer.org, Всички права запазени.